Afgelopen zondag was het 5 mei, Bevrijdingsdag. In het licht van deze bijzondere dag kreeg ik van Ellen en Philip de vraag of zij een thema-ochtend mochten verzorgen voor de groepen 7 en 8. Vertellen over het bijzondere leven van Corrie ten Boom.

Ellen en Philip hebben een prachtig voorbeeld gegeven voor hoe zo’n thema zondag eruit kan zien.

Het verhaal van Corrie ten Boom

Op Bevrijdingsdag, zondag 5 mei jl, hebben Philip en ik (Ellen) over het leven van Corrie ten Boom verteld aan de kinderen van groep 7 en 8. We vertelden over de familie Ten Boom die in Haarlem woonde, hun liefde voor de Joden, de horlogewinkel, het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, de 800 Joden van wie ze het leven hebben gered, concentratiekamp Ravensbrück, en over de jaren na de oorlog waarin Corrie ten Boom ruim 60 landen heeft bezocht om te getuigen van Gods liefde.

Om ‘de woning van Corrie ten Boom’ te kunnen binnengaan, moesten de kinderen eerst een Duitse soldaat passeren, Philip, die bars aan de kinderen vroeg wat ze daar kwamen doen. De toon was gezet. Vanaf het moment dat de kinderen in de huiskamer op de grond zaten, luisterden ze geboeid
naar de bijzondere geschiedenis, die ik aan de hand van voorwerpen toelichtte.

Het verhaal van de Joden die in het huis ondergedoken zaten en de schuilplaats die was gemetseld in de slaapkamer van Corrie, was natuurlijk erg spannend. We speelden deze situatie na door middel van een onderduikoefening. 4 ondergedoken Joden moesten vanaf de eettafel zo snel mogelijk met hun bord macaroni, hun bestek, en kop en schotel met drinken naar de schuilplaats rennen: een kledingkast, met een opening in het onderste vak. Met al het servies kropen de kinderen de schuilplaats binnen, terwijl ze opgejaagd werden door het geschreeuw van een nazi, Philip, die het huis binnenviel.

Het was een uitdaging om niet een spoor van macaroni-elleboogjes achter te laten, dat zou wijzen naar de schuilplaats. Achteraf vertelden de kinderen dat ze deze oefening echt spannend hadden gevonden. ‘Een soort van verstoppertje, maar dan veel erger’.

De maanden die Corrie en haar zus Betsie in concentratiekamp Ravensbrück hadden doorgebracht, maakten ook indruk op de kinderen. Ik liet de voorwerpen zien die Corrie met hulp van God het kamp had weten binnen te smokkelen, zoals het flesje met Davitamon druppeltjes, dat maar niet leegraakte.
En het zakbijbeltje, dat van onschatbare waarde was. Iedere avond hielden Betsie en Corrie bijbelstudie voor een steeds grotere groep vrouwen.
Kamp Ravensbrück bevond zich in een dal, omringd door mooie groene heuvels. Wat betekent Psalm 23:4 voor je als je gezellig in je woonkamer zit onder prettige omstandigheden? En wat betekenen deze woorden voor je als je in een kamp als Ravensbrück zit, omringd door het kwaad?
‘Zelfs al ga ik door een dal van diepe duisternis, ik vrees geen kwaad, want Gij zijt bij mij’.

Tenslotte vertelde ik hoe Corrie ten Boom door een ‘administratieve fout’ werd vrijgelaten in december 1944 en over de jaren na de oorlog. We besloten de ochtend met een korte film.
De kinderen (en ouders) vertelden naderhand hoeveel indruk deze ochtend op ze had gemaakt. Het was een bijzondere ochtend. We zijn God hier erg dankbaar voor,
– Ellen & Philip

Om het verhaal “levend” te maken hebben Ellen en Philip de ruimte bijzonder ingericht
De woonkamer
De eethoek
Oei, de Duitse soldaat
Ellen heeft alle aandacht

Ben jij of zijn jullie nu geïnspireerd geraakt door wat Ellen en Philip hebben gedaan met onze Hizkids? Heb je zelf een thema waar je liefde en passie voor hebt? Schroom niet om te vragen naar de mogelijkheden, Hizkids zijn van ons allemaal en ik geloof dat we allemaal bijzondere verhalen met ze te delen hebben. – Aukelien