Leren en plezier maken gaan samen

Jong en oud, samen één kerk

Kinderen mee laten denken over de kerk

Leren door zelf te doen

Kinderen komen in beweging

}

Kinderwerk in het kort

 

  • HizKids biedt voor alle kinderen t/m groep 8 een eigen dienst op de zondagochtend. De crèche is er voor kinderen t/m 3 jaar. Kleuterkerk is voor kinderen in groep 1 en 2 en tot slot is er Kinderkerk voor kinderen van groep 3 t/m 8

  • De kinderen gaan eerst mee naar de kerkdienst, daarna verlaten ze gezamenlijk de zaal. De jongste kinderen mogen naar hun eigen zaal gebracht worden, kinderen vanaf groep 3 mogen zich aansluiten bij hun groepsleider en gaan dan samen naar Kinderkerk.

  • Na de dienst mogen de kinderen t/m groep 2 opgehaald worden, kinderen vanaf groep 3 gaan zelf naar beneden

 

}

Kinderkerk in het kort

 

Kinderkerk bestaat uit drie onderdelen, namelijk:

  • De kinderkerkdienst: leden van het vertelteam en de techniek verzorgen wekelijks een vertelling m.b.v. het programma van Bijbel Basics, de kinderdienst methode van de Nederlandse Bijbelgenootschap
  • De kringgesprekken: voor elke groep is één groepsleider, deze groepsleider gaat na de dienst samen met de kinderen in gesprek over het verhaal
  • De workshops: kinderen kunnen vooraf aan de dienst kiezen uit drie workshops. Een workshop is een afsluitende activiteit van Kinderkerk, iedereen kan en mag een workshop geven of begeleiden. Een workshop duurt ongeveer 30 minuten.

 

t

FAQ voor ouders

Moet je lid zijn van de Stadskerk om de Hizkids te bezoeken?

Nee, dat hoeft niet. Ieder kind is welkom.

Is het gratis?

Ja.

Is het veilig?

Ja. Al onze kinderwerkers zijn bekend met ons protocol veilig kinderwerk en hebben zich hier aan gecommitteerd en we houden ons aan het vier-ogenprincipe.

Verder zijn diverse maatregelen genomen om risico’s op ongelukken te beperken en worden trappen gezamenlijk en met grote voorzichtigheid beklommen.

Blijven mijn kinderen binnen het gebouw?

De kinderkerkdienst en gesprekken vinden altijd binnen het gebouw plaats en de workshops vrijwel altijd. In het geval dat een workshop buiten het gebouw wordt gehouden en een kind daarvoor kiest, dan is dat altijd met instemming van de ouders.

Overigens worden er geen buitenactiviteiten gehouden voor groep 1 tot en met 2. Pas vanaf groep 3 is dit een optie.

Waarom zijn er elke zondag zoveel vrijwilligers nodig voor Kinderkerk?

Kinderkerk is zo ingericht dat de belasting op de vaste medewerkers is verkleind. Voor elke basisschoolgroep zijn er minimaal vier vaste groepsleiders, daarnaast zijn er vier duo’s die regelmatig de vertelling verzorgen. Hiermee is de verantwoordelijk voor het hele zondagochtendprogramma weggenomen bij de kinderwerker waardoor de taak als minder zwaar wordt ervaren. 

Wie moeten de workshops geven?

Workshops kunnen door iedereen gegeven worden, ouders vragen we actief om minimaal 4x per jaar op die manier te komen helpen bij het Kinderwerk.

Wat doet een workshopleider?

Een workshopleider doet iets leuks met een groep basisschoolkinderen. Dat kan een spel zijn, een sport, een knutselwerkje of les ergens in.

Hoe lang duurt de workshop?

Ongeveer een half uur (van 11:00 uur tot 11:30).

Wel vragen we je om meteen met de kinderen de dienst uit te gaan en met een bepaalde basisschoolgroep mee te gaan, zodat je de groepsleider kunt ondersteunen, alvast wat kinderen kunt leren kennen en de creatieve vertelling kunt meemaken in de kinderkerkzaal. Vantevoren krijg je van de programmaleider te horen aan welke basisschoolgroep je word gekoppeld.

Welke leeftijd hebben de kinderen van mijn groep?

Je mag zelf de leeftijdscategorie kiezen van je groep. Ofwel kies je voor kinderen van 6 tot 8 jaar (basisschoolgroep 3 t/m 5), ofwel kies je voor kinderen van 9 tot 12 jaar (basisschoolgroep 6-8).

Omdat de kinderen zelf mogen kiezen welke workshop ze willen volgen krijg je niet kinderen uit één basisschoolgroep, maar kinderen uit verschillende basisschoolgroepen.

Sta je in je eentje voor een grote groep kinderen?

Nee. Kom je alleen dan wordt er altijd een groepsleider aan jouw workshop gekoppeld. In overleg bepaal je zelf hoeveel kinderen er bij jouw workshop worden toegelaten.

Hoe kom ik aan de materialen voor mijn workshop?

Materiaal dat veel gebruikt wordt, zoals papieren, pennen, scharen, lijm, enzovoorts, is aanwezig. Geef wel op tijd aan als je iets dergelijks nodig hebt. Dat kan bij Aukelien den Doop.

Andere spellen, knutselmaterialen en gereedschappen zijn vaak niet aanwezig; we vragen de workshopleiders om die materialen of gereedschappen zelf mee te nemen.

Om de administratie eenvoudig te houden is het helaas niet mogelijk om gemaakte kosten te declareren.

Ik denk niet dat ik het geven van workshop aan kinderen leuk ga vinden.

Heb je het al geprobeerd? De kans is namelijk groot dat je enthousiast zult zijn na afloop.

De groep kinderen zijn gemotiveerd omdat ze zelf hebben gekozen voor jouw workshop, en je wordt bijgestaan door een ervaren kinderwerker.

Wanneer je ervaart dat de kinderen genieten en het naar hun zin hebben mag je weten dat jouw bijdrage tot zegen is voor zowel de kinderen als de kinderwerkers.

Welke voorbereidingen moet ik treffen?

Dat is helemaal afhankelijk van wat je zelf kiest te gaan doen. Voor de meeste workshops geldt dat je weinig hoeft voor te bereiden. Naast wat praktisch overleg met de programmaleider en het eventuele klaarzetten van de zaal hoef je er geen extra tijd voor uit te trekken. Deze programmaleider neemt een aantal dagen vantevoren contact met je op per e-mail en geeft je meer informatie. Hem of haar ontmoet je ook in de kerk, vaak in de keuken van Hizkids waar om half 10 iedereen samenkomt om de ochtend door te nemen.

Ik heb geen idee wat voor workshop ik zou kunnen geven.

Hier vind je een enorme lijst met workshop-suggesties.

Maar een workshop hoeft niet altijd creatief of ingewikkeld te zijn. Elke zondag zijn er minimaal twee workshopleiders nodig voor de workshop vrij spelen. Wanneer een kind kiest voor vrij spelen gaat hij of zij samen of alleen spelen met het speelgoed wat we tot onze beschikking hebben, een Duckie lezen of een spelletje uit de kast doen. 

Ben ik niet te jong? Ben ik niet te oud?

Er is geen maximum leeftijd. Wij geloven dat discipelen van Jezus nooit met pensioen gaan, dus van harte welkom!

En er is ook geen minimum leeftijd. Kinderen of tieners kunnen samen met hun ouders ook een workshop komen geven. Onze ervaring is dat kinderen het vaak erg leuk vinden om op die manier iets samen met hun ouder te doen. Wees welkom!