t

FAQ voor workshopleiders

Wat doet een workshopleider?
Een Workshopgever doet iets leuks met een groep basisschoolkinderen. Dat kan een spel zijn, een sport, een knutselwerkje of les ergens in.
Ben ik als ouder verplicht om een workshop te geven?

Nee, we laten iedereen vrij.

Wel hebben we een wedervraag: wat houdt je tegen om eens per kwartaal iets leuks te doen met jouw kind of kinderen en hun vriendjes en vriendinnetjes? Je mist geen dienst want de Geest is overduidelijk ook bij de kinderkerkdienst aanwezig.

Mogelijk heb je toch bezwaren. Wil je deze FAQ daarom doorlezen en ons mailen als je vraag er niet tussenstaat?

Hoe vaak moet ik een workshop geven?
Daarin laten we je vrij. Sommigen doen het eens in de vier weken; anderen eens in de drie maanden. Alles is mogelijk, in overleg.
Hoe lang duurt de workshop?

Ongeveer een half uur (van 11:00 uur tot 11:30).

Wel vragen we je om meteen met de kinderen de dienst uit te gaan en met een bepaalde basisschoolgroep mee te gaan, zodat je de groepsleider kunt ondersteunen, alvast wat kinderen kunt leren kennen en de creatieve vertelling kunt meemaken in de kinderkerkzaal. Vantevoren krijg je van de floormanager te horen aan welke basisschoolgroep je word gekoppeld.

Welke leeftijd hebben de kinderen van mijn groep?

Je mag zelf de leeftijdscategorie kiezen van je groep. Ofwel kies je voor kinderen van 6 tot 8 jaar (basisschoolgroep 3 t/m 5), ofwel kies je voor kinderen van 9 tot 12 jaar (basisschoolgroep 6-8).

Omdat de kinderen zelf mogen kiezen welke workshop ze willen volgen krijg je niet kinderen uit één basisschoolgroep, maar kinderen uit verschillende basisschoolgroepen.

Sta je in je eentje voor een grote groep kinderen?
Nee. Er is ten allen tijde een kinderwerker bij, en in overleg bepaal je zelf hoeveel kinderen er bij jouw workshop worden toegelaten.
Wat is het verschil tussen een workshopleider en een groepsleider?

Een groepsleider heeft een groot hart voor kinderen en staat elke vier weken voor de kinderen klaar. Met plezier, wat het is zijn of haar bediening. De groepsleider voert groepsgesprekken en individuele gesprekken met de kids en is er op gericht om het kind te leren kennen en op te laten bloeien.

Een workshopgever is een ouder of gemeentelid die een paar keer per jaar langskomt om iets leuks te doen in de kinderkerk, plezier te maken met de kinderen. Zo blijven ouders en gemeenteleden betrokken, ontstaat een creatieve kinderkerk en worden kinderwerkers ontlast.

Hoe kom ik aan de materialen voor mijn workshop?

Materiaal dat veel gebruikt wordt, zoals papieren, pennen, scharen, lijm, enzovoorts, is aanwezig. Geef echter wel op tijd aan als je iets dergelijks nodig hebt. Dat kan bij Aukelien den Doop.

Andere spellen, knutselmaterialen en gereedschappen zijn vaak niet aanwezig; we vragen de workshopgevers om die materialen of gereedschappen zelf mee te nemen.

Om de administratie eenvoudig te houden is het helaas niet mogelijk om gemaakte kosten te declareren.

Ik denk niet dat ik het geven van workshop bij kinderen leuk ga vinden.

Heb je het al geprobeerd? De kans is namelijk groot dat je enthousiast zult zijn na afloop.

De groep kinderen is over het algemeen klein, ze zijn gemotiveerd omdat ze zelf hebben gekozen voor jouw workshop, en je wordt bijgestaan door een ervaren kinderwerker.

Als je de kinderen ziet genieten van de activiteit die jij hebt gekozen, word je daar ook erg vrolijk van. En als je dan hoort dat vervolgens vriendjes en vriendinnetjes worden meegenomen naar de kerk omdat het zo leuk is…

Welke voorbereidingen moet ik treffen?

Voor de meeste workshops geldt dat je weinig hoeft voor te bereiden. Naast wat praktisch overleg met de floormanager en het eventuele klaarzetten van de zaal hoef je er geen extra tijd voor uit te trekken. Deze floormanager neemt een aantal dagen vantevoren contact met je op per e-mail en geeft je meer informatie. Hem of haar ontmoet je ook in de kerk, vaak bij de inschrijfbalie.

Ik heb geen idee wat voor workshop ik zou kunnen geven.

Hier vind je een enorme lijst met workshop-suggesties.

Maar een workshop hoeft niet altijd creatief of ingewikkeld te zijn. We hebben ook mensen nodig die kinderen helpen met het maken van een tekening of kleurplaat. Of om te voetballen. Of om een mooie toren van houten blokjes te bouwen.

Ben ik niet te jong? Ben ik niet te oud?

Er is geen maximum leeftijd. Wij geloven dat discipelen van Jezus nooit met pensioen gaan, dus van harte welkom!

En er is ook geen minimum leeftijd. Als tieners of zelfs oudere kinderen het aandurven om een workshop te geven, dan willen we daar de ruimte voor geven, en natuurlijk is er altijd de ondersteuning van een gespreksleider.